En riktig rysare

Hade planer på att åka in till stan idag men ångrade mig tio minuter innan bussen skulle gå. Jag kunde ju bara inte missa herrarnas stafett! Det var dags att besvara guldet från OS men då gällde det att hålla undan från Norge och store stygge vargen Petter Northug.

Och jäklar vilken stafett det blev! Rickardsson började fantastiskt och tillsammans med ryssen körde dom slut på Norges försteman och fick till ett riktigt stort försprång. Johan Olsson tog över och det såg bra ut till en början men det gick till slut inte tillräckligt fort och Norge var snart ikapp. Nu var det ryssen som istället fick släppa och Olsson växlade över till Södergren som hade norrmannen i hälarna. Även Södergren gjorde en ganska medioker insats och snart var han och norrmannen ikappkörda av ett flertal lag. Och värst av allt, Norge var fortfarande i rygg, vilket i sin tur betydde att Marcus Hellner skulle få sällskap av Petter Northug på de sista varven. Det scenario som absolut inte fick uppstå. För att ha chansen på guld behövde vi ha norrmannen en bra bit bakom Sverige. Nu blev det istället fem lag som åkte tillsammans under hela sträckan och Northug låg bara bakom och väntade på att få sticka. Som tv-kommentatorn sa: "Det ser mest ut som en vallhund som är ute och vallar sina fyra får". Och visst var det så. Medans de andra fyra, inklusive Hellner, fick gå upp och dra så låg Northug lungt med bakom och gick bara fram emellanåt för att känna av orken på sina "konkurrenter". När det bara återstod ett par hundra meter så kom till slut rycket. Dödsrycket. Ett par snabba tag och Petter Northug flög flera meter. Hellner försökte men hade ingen chans egentligen. Den norske skidstjärnan kunde enkelt åka upploppet fram samtidigt som han hyssjade mot den galna norska publiken. Och så gick det till när Norge vann ännu ett guld.

I slutet hände dock något som fick fler än mig att reagera. Strax innan Northug krossade mållinjen vänder han sig om och bromsar in för att sedan invänta Hellner ytterligare lite innan han går över mållinjen.
Jag har alltid tyckt att Northug varit skönt kaxig. Han snackar och gör mycket men han har faktistk rätt i jäkligt mycket av det han säger. Men att håna sina motståndare på det där sättet är enligt mig att gå över gränsen. Hellner och de andra var slagna. Slagna av den bästa skidåkaren för tillfället. Men det visade han redan när han ryckte ifrån dom. Visst, kaxigt att hyssja mot publiken så som kanadensaren Harvey gjorde för ett par dagar sen, men att sen invänta Hellner och håna honom på det sättet var bara barnsligt.
Som tur är verkade Hellner och resten av laget inte ta vidare mycket vid sig utan påpekade bara att det är typiskt Northug.

Ett silver blev det alltså och det har till slut blivit ett riktigt bra VM för Sveriges del, trots vallamissarna i mitten av mästerskapet. Nu väntar dom två sista distanserna och kanske kan vi utöka medaljsamlingen ytterligare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0