The Cove

Ett av världens absolut vackraste djur är enligt mig delfinen, det har jag alltid tyckt. Igårkväll när jag satt och zappade på tv:n som vanligt snubblade jag över något som fick mig att känna avsky för människan. The Cove är en dokumentär från 2009 som prisats världen över och som har öppnat ögonen på människor inför något många av oss inte ens vet existerar. En fasansfull delfinslakt. I den japanska byn Taiji pågår varje år mellan september och mars en slakt av delfiner som hålls hemlig av regeringen för det japanska folket, och för resten av världen.

Den amerikanska delfintränaren Ric O' Barry hade länge försökt filma dessa hemska händelser och få människor att förstå vad som händer, men har aldrig lyckats eftersom detta är något den japanska regeringen vill låta vara hemligt. Han bestämde sig därför att tillsammans med ett team göra vad som behövdes för att avslöja hemligheten. Efter massvis med planering lyckades man till slut placera ut kameror i bergen runt om den lilla väl gömda vik där detta hemska hände och även placera en undervattenskamera i vattnet i där delfinerna hölls fångade.

Vad som sedan visades på filmen dessa kameror filmade får mig att gråta. Det får mig att känna en sådan avsky mot dessa människor som skrattar medan de hugger delfiner med järnrör. Det får mig att själv vilja sticka ett järnrör i den jävla människa som står där och skrattar.

Filmen visar hur hundratals delfiner samlas in i viken med hjälp av nät. De japanska fiskarna står i sina båtar och hugger ursinnigt de hjälplösa delfinerna tills vattnet återigen är stilla. Ett vatten som vid det här slaget är lika rött som blodet som nyss lämnat delfinernas sargade kroppar. Det var länge sedan jag varit så nära att kräkas som jag var igår.

För mig är det helt oförståeligt hur människorna som utför detta vansinniga dåd kan leva med sig själva. Hur kan de fortsätta denna slakt år efter år? Känner de ingenting när de ser delfinungar slänga sig mot de sylvassa klipporna för att på alla sätt och vis undkomma fiskarnas spjut?

Anledningen till denna slakt är delvis att delfinen är ett oerhört populärt djur. Vem älskar inte dessa fanstastisk kloka och roliga varelser som man för en liten slant kan få se bjuda på en otrolig show i nästan varje djurpark. Och för den som vill simma med delfiner finns även den möjligheten på de flesta delfinarier. Till detta behövs därför självklart de bästa delfinerna och dom hittar man genom slakter som den i Taiji. De som inte duger dödas.

Dessutom är delfinkött något speciellt japanerna tjänar pengar på. Problemet med delfinkött är att det är otroliga mängder kvicksilver i det så det är rent ut sagt väldigt farligt att äta det. Detta löser man genom att sälja det som "valkött" istället. I dokumentären visas det även att man försöker tvinga skolorna att ha det som en rätt för att delfinkött ska bli mer vanligt i Japan. Man förgiftar alltså barn medvetet.

The Cove slutar med att Ric O' Barry besöker en typ av konferens där ledare från hela världen samlats för att bl.a. prata om hur acceptabelt, viktigt och bra delfinslakt är och hur det går till på ett föredömligt sätt. På magen har Ric en skärm som visar den film som filmteamets kameror filmat. Sanningen om hur det ser ut i viken i Taiji.

Har du möjligheten att se The Cove, gör det! Jag tror till och med att den finns på Youtube. Du kommer kanske bli lika arg som mig eller så kanske du inte tycker att det är så himla viktigt. Men så länge denna video sprids finns chansen att man kan stoppa detta förfärliga massmord.

Här är The Cove's trailer. Biten i slutet är från undervattenskameran när delfinerna dödas. När blodet går från kristallblått till mörkrött.



Det blev ett långt inlägg, men jag tycker detta är så viktigt och vill gärna att andra ska få upp ögonen för denna oacceptabla händelse som sker årligen.

Kommentarer
Postat av: KAJSA - LIFE IN LONDON

Sv; Tack så mycket :) kul att höra!

2010-11-03 @ 22:06:46
URL: http://kajsafredriksson.blogg.se/
Postat av: Anna

Det här är så sjukt hemskt så det finns inte.. Vart fan är världen på väg egentligen?

2010-11-04 @ 18:14:55
URL: http://danielssonanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0